Publicitat
Publicitat

Entra en vigor la llei que obliga als progenitors a triar l’odre dels cognoms dels seus fills recent nascuts La nova mesura vol afavorir la igualtat de gènere i evitar que es perdin els cognoms materns per sistema

Nou ordre cognoms recent nascuts

Els progenitors hauran de triar l’ordre dels cognoms dels petits

MARTA SABATÉ

Els pares i mares dels nens i nenes que neixin a partir d’ara hauran de triar i especificar l’ordre amb el qual volen els cognoms del seu fill. Divendres passat va entrar en vigor la nova llei que obliga als progenitors a arribar a un consens sobre quin dels dos cognoms, al patern i el matern, anirà primer. Així doncs, el cognom del pare deixa de tenir preferència i serà mateixa la família la que haurà de decidir si vol posar primer el de la mare o el del pare. Si en un termini de tres dies no hi ha acord en aquest aspecte, seran els funcionaris del Registre Civil els que decidiran. Amb aquesta modificació normativa, l’ordre dels cognoms passa a ser un afer relatiu al Dret de Família i no pas un tema d’ordre públic com fins ara s’havia considerat.

“La nova normativa suposa un avenç en termes de llibertat i d’igualtat de gènere perquè cal la possibilitat de posar el cognom de la mare també. Abans ja es podia fer, però només si ho demanaven els dos pares expressament al Registre Civil”, argumenta Pilar Lorente, tramitadora d’aquesta institució a Sabadell. En efecte, des de l’any 2000, el cognom de la mare ja es podia posar en primer lloc, si els dos progenitors ho demanaven per escrit. Ara, però, s’institucionalitza la necessitat de debatre-ho en família per sistema abans d’anar a inscriure els recent nascuts.

La llei representa un pas endavant en els drets de les famílies que, a més, també evitarà que es perdin alguns cognoms. En aquest sentit, els experts defensen que es tracta d’un sistema més igualitari que, a més, permetrà preservar el llinatge de cognoms que fins ara es perdien, com passava amb els materns. Això sí, els pares només podran triar entre els seus primers cognoms.  Una excepció és el cognom Expósito, que no es podrà posar primer en cap cas. “Abans, els nens que no tenien pares i estaven a l’orfenat se’ls posava Expósito, que denota que un abandonament passat”, explica la funcionària.

Tres dies per decidir

Els pares estan obligats a especificar la seva decisió en un termini de tres dies. Si no aconsegueixen posar-se d’acord, “serà l’encarregat del Registre Civil qui decideixi l’ordre, tenint en compte l’interès superior del menor”, expressa Lorente. L’ordre el determinarà un funcionari segons un criteri alfabètic, mitjançant un sorteig o per estètica, és a dir, seguint la combinació que soni millor. Per aquells que no aconsegueixin decidir-se, també hi haurà l’opció de disposar de més temps: “Si no es posen d’acord dins del termini legal, poden arribar a tenir fins a 30 dies per pensar-s’ho, demanant un justificant o al·legant que han estat malalts”, aclara Lorente.

I en cas de tenir més d’un fill hauran de portar tots el mateix ordre de cognoms? “Si, el primer és el que mana. Després, la resta hauran de portar els mateixos cognoms. Quan els fills tinguin divuit anys, podran canviar-s’ho, igual que passa ara, però això suposa bastants problemes burocràtics perquè implica que cal modificar tota la documentació legal”, explica la portaveu del Registre Civil sabadellenc, que remarca que aquest procediment no és gaire habitual.

Aquest canvi legal, per contra, “no suposarà cap problema burocràtic”, assegura. Tot i així, la nova llei planteja un nou escenari en què es poden presentar nous conflictes familiars pel tema dels cognoms. Podrien aparèixer problemes de convivència entre parelles, amb la resta de familiars, entre germans o de relacions socials per haver d’arribar a un acord sobre el cognom predominant. Tampoc es pot preveure si la llei reduirà o fomentarà les combinacions de cognoms curiosos que sorgien amb la normativa anterior, com Emiliano Salido del Pozo, Margarita Flores del Campo, o Jesús Cristo Rey. De vegades, en els cognoms, l’ordre dels factors sí que altera el producte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.