L’Associació Esquitx gestionarà el Centre Obert dels Merinals, per atendre infants i joves de 0 a 18 anys L'equipament entrarà en funcionament el febrer per donar suport a les famílies del barri en risc d'exclusió

Equip impulsor del Centre Obert dels Merinals

L’equip de l’Ajuntament i de l’Esquitx que han participat al projecte dels Merinals | (c) Petit Sabadell

MARTA SABATÉ

Els barris dels Merinals i Can Feu comptaran en unes setmanes amb un nou equipament dirigit a famílies en risc d’exclusió social. Es tracta del Centre Obert Els Merinals, situat a la Casa del Pi (al carrer d’Europa), estaran gestionades per l’Associació Juvenil Esquitx, l’entitat guanyadora del concurs públic convocat per l’Ajuntament. Les instal·lacions començaran la seva activitat a principis de febrer de 2017 i, amb el temps, acolliran nens i nenes de 0 a 18 anys. Un total de 30 infants i joves dels barris propers hi treballaran amb educadors socials per rebre suport escolar, adquirir bons hàbits o fer activitats de lleure.  També s’hi treballarà amb les famílies per donar resposta a la seva situació de desigualtat i garantir-los una infància i una joventut amb oportunitats.

El Centre Obert dels Merinals acollirà, cada dia, una quinzena de nens. “Hi haurà una educadora per cada set o vuit infants, la qual cosa ens permetrà actuar amb certa qualitat”, assegura Sergi Asensio, director de l’Associació Esquitx. “Així garantirem una atenció individualitzada i col·lectiva, fer el seguiment amb les famílies i una coordinació de cada cas amb l’escola i els serveis socials”, afegeix. Els usuaris estaran repartits en diferents dies i grups d’edat i les dues educadores i integradores socials, la Sònia i l’Alba, els acompanyaran a ells i a les seves famílies.

Al sortir de l’escola, els usuaris del Centre hi aniran a berenar i els educadors els ensenyaran a adquirir uns hàbits d’alimentació saludable i d’higiene. A continuació, faran els deures i rebran un suport d’aprenentatge i reforç escolar. “Una línia de suport molt important és l’educació en el lleure –explica el Asensio– per això es faran dinàmiques de grup, sortides, tallers, contes i treball de conductes, valors i de millora de la socialització”.

Pla estratègic

Instal·lacions del Centre Obert dels Merinals

Sala per berenar i fer deures amb jocs | (c) Petit Sabadell

A la planta baixa de l’equipament, un rebedor amb una ludoteca, taules, biblioteca i joguines serà el lloc on els més petits berenaran i faran joc lliure. També hi ha una sala d’ordinadors on es farà el suport escolar i d’altres activitats. Al pis de dalt, una sala polivalent acollirà els adolescents i també rebrà a les famílies pels matins. L’equipament compta amb un bany amb dutxa, cuina i una rentadora i assecadora a disposició dels usuaris. L’1 de febrer de 2017 obrirà les portes per als nens de 3 a 12 anys, mentre que cap al mes de setembre està previst finalitzar la segona fase de les obres i ampliar l’activitat dels 0 als 18 anys.

El Centre Obert dels Merinals forma part del pla estratègic de l’Ajuntament per donar resposta a la situació de desigualtat que pateixen els infants i el jovent als barris més desafavorits de la ciutat, “com és el barri dels Merinals- Can Feu, una zona de treballadors i amb gent que necessita ajuda on era molt necessari fer un equipament d’aquestes característiques“ explica el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernández. Amb aquest, Sabadell passa a tenir set centres de tarda municipals. L’Ajuntament preveu inaugurar el vuitè equipoament d’aquestes característiques a finals d’any a la zona Nord. L’objectiu és fer créixer aquest model per assolir els a deu centres de tarda i arribar a acollir a 300 infants, joves i famílies. Actualment se n’hi atenen uns 180.

L’alcalde Juli Fernández recorda que Espanya és el quart país de la Unió Europea que inverteix menys recursos en pobresa infantil, per darrere de Romania, Bulgària i Grècia. En aquest context, “s’ha de tenir molt clar que cal invertir en infància i educació a la ciutat perquè no augmentin les desigualtats”. “Amb aquest nou centre ataquem als problemes estructurals en la societat com l’absentisme escolar, el fracàs escolar, i donem un suport important a les famílies perquè els infants i adolescents se’n puguin sortir”, conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.