Publicitat
Publicitat

Ses Majestats els Reis arribaran a Sabadell estrenant tres noves carrosses inspirades en el seu viatge fins a la ciutat La Cavalcada 2019 recorrerà Sabadell de sud a nord: de la plaça Creu de Barberà al final de l'avinguda Matadepera

Cavalcada Sabadell 01

Representants de les entitats implicades a la Cavalcada, en una visita a les noves carrosses | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER

La Cavalcada amb la qual Sabadell donarà la benvinguda als Reis Blanc, Ros i Negre tindrà aquest any una novetat important: Ses Majestats estrenaran tres flamants carrosses per desfilar per l’eix central de la ciutat de sud a nord. O el que és el mateix: des de la plaça de la Creu de Barberà fins al capdamunt de l’avinguda Matadepera. La incorporació de les tres noves carrosses reials culmina el procés de canvi de model de la Cavalcada que la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell va iniciar el 2017 i en el qual s’han invertit gairebé 671.500 euros. “S’ha fet una inversió considerable en aquests tres anys –admet la regidora de Cultura, Montserrat Chacon–, però hem passat d’un model de lloguer o encàrrec dels elements de la desfilada a un model de propietat, de forma que els propers anys es podrà amortitzar i, el més important, amb una proposta completament vinculada a Sabadell”.

La Cavalcada sortirà puntualment a les 18.00 des d’un nou emplaçament: la plaça de la Creu de Barberà. Aquesta és l’altra gran novetat d’aquest any. La tria d’aquest espai s’ha efectuat per poder donar més relleu a l’acte de rebuda a Ses Majestats, que s’hi farà mitja hora abans de l’inici de la comitiva (17.30). Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran ja amb les seves noves carrosses i allà recolliran la clau màgica que obre totes les llars de la ciutat i que –una altra innovació– es confeccionarà allà mateix fonent les claus que les famílies han portat aquests últims dies tant al Vapor Reial com al Parc de Nadal.

Com és tradicional, les autoritats municipals rebran Ses Majestats, que aprofitaran l’ocasió per dirigir-se a tots els nens i nenes sabadellencs. A més, es representarà el conte Nit de Reis a Sabadell, de David Vila Ros, el relat que vol donar una unitat a totes les activitats nadalenques de la ciutat vinculant-les amb el passat tèxtil. Un cop iniciï el seu trajecte, i malgrat l’escurçament del recorregut, la desfilada arribarà al seu final sobre les 21.00, segons els organitzadors.

Una suma d’idees

Cavalcada Sabadell 02

Els patges de Ses Majestats també preparen el carbó al Vapor Reial | (c) Petit Sabadell

Les tres noves carrosses dels Reis estan inspirades en el concepte de trajecte i han estat dissenyades sumant les idees de diferents projectes elaborats pels alumnes de l’Escola Superior de Disseny (ESDI). “Ens agradava la idea del viatge que realitzen fins arribar a Sabadell, venint de punts molt diferents i, per tant, amb sistemes molt variats”, avança Núria Torrell, encarregada de la confecció final de les plataformes. Així, el Rei Ros, que ve de les muntanyes del nord d’Europa, arribarà en un gran trineu “que a la vegada pot semblar un ocell”, explica Torrell. El Rei Ros arribarà en un vaixell en forma de peix, mentre que el Rei Negre ho farà en una espectacular catifa voladora damunt d’un núvol de fum.

Aquests tres elements tancaran una comitiva amb elements incorporats els darrers anys com les carrosses de patges que recorden els telers, les plataformes plenes de regals, l’estel d’orient o la xemeneia de la qual s’extreu el carbó per a tots aquells que no s’han acabat de portar del tot bé. Més de 500 persones procedents de 28 entitats de la ciutat seran les encarregades d’acompanyar Ses Majestats en el seu trajecte per Sabadell. “La Cavalcada té una dimensió territorial, perquè recorre la ciutat de punta a punta, i una dimensió col·lectiva, per la mà de gent que hi participa. Té, per tant, una dimensió molt sabadellenca però plantejada com un esdeveniment cultural i artístic de molta qualitat“, sintetitza l’alcalde Maties Serracant.

Al tinter de la renovació ha quedat la carrossa de l’Ambaixador i altres projectes com vincular més la Cavalcada i el Vapor Reial amb el Campament Reial, que organitza Sabadell Comerç Centre. “Però deixem uns elements que poden durar molt en el futur“, reivindica l’alcalde Serracant conscient que la rebuda a Ses Majestats de l’any que ve dependrà d’un nou equip municipal sorgit de les eleccions previstes per al proper maig. Dels càlculs “provisionals” municipals se’n desprèn que entre els anys 2007 i 2012, quan la Cavalcada s’encarregava a alguna empresa externa s’hi dedicaven 160.000 euros anuals (957.600€ en tot aquest període); mentre que entre el 2013 i el 2016, coincidint amb els anys de crisi econòmica, es va imposar un model de lloguer de les carrosses i d’altres elements amb un cost anual de 72.000€ (286.500€ en tot el periode). Entre el 2017 i el 2019 s’hi han invertit 224.000€ anuals.

Vapor Reial

Per als nois i noies que no puguin esperar a dissabte per veure les carrosses i els patges, aquests dijous i divendres s’obrirà l’anomenat Vapor Reial, un recorregut teatralitzat per Fira Sabadell on es poden veure els patges de Ses Majestats en acció, enviant les cartes a l’Orient, empaquetant regals, preparant-ne el lliurament i també –cal dir-ho– revisant la llista dels petits i petites als quals cal enviar una mica de carbó… El recorregut, que es fa en petits grups, finalitza amb el descobriment de les tres noves carrosses.

  1. A quina hora es pot veure com treballen els patges i fer el recorregut amb els nens per la fira Sabadell?
    Moltes gràcies i bons Reis!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.