Publicitat
Publicitat

Salut sosté que el trasllat del servei d’Oncologia Pediàtrica del Taulí a Barcelona permetrà millorar l’atenció als pacients El CatSalut al·lega que els centres de referència estan a menys de 30 quilòmetres i amb bon transport públic

Trasllat Oncologia Pediàtrica

L’Hospital Parc Taulí | (c) Corporació Sanitària Parc Taulí

MARC SABATER

Concentrar els casos d’Oncologia Pediàtrica en només dos hospitals de referència –la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu– permetrà millorar l’atenció que reben els pacients perquè els tractaran en centres amb “tecnologies terapèutiques d’alta complexitat” i integrats en “un ecosistema d’excel·lència reconegut mundialment”. És la idea que els representants de la conselleria de Salut de la Generalitat han explicat aquesta tarda als representants de l’Ajuntament de Sabadell en una reunió d’urgència amb motiu de la polèmica generada per l’anunci del trasllat del servei d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí. La idea de Salut és que el trasllat culmini la segona setmana de febrer, moment en què els nois i noies amb càncer que actualment reben tractament a Sabadell hauran d’anar a la Vall d’Hebron. Amb tot, els responsables del CatSalut s’han compromès a estudiar les reivindicacions de la plaça de Sant Roc i evaluaran  quina activitat “és susceptible de mantenir-se” al complex sanitari de la Gran Via. A la reunió d’aquesta tarda hi han participat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el segon tinent d’alcalde, Juli Fernández; i el regidor de Salut, Ramon Vidal.

La concentració de serveis hospitalaris com l’Oncologia Pediàtrica obeeix, segons Salut, a directrius de la Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica, que situa en 30 nous casos anuals el nivell mínim requerit per un centre hospitalari per mantenir un bon nivell d’expertesa i innovació en els tractaments. En el cas del Parc Taulí, la mitjana són 9 casos nous per any, cosa que impedeix a l’hospital sabadellenc, per exemple, participar en protocols de recerca internacionals restringits a “centres acceptats amb criteris de recursos i qualitat”. “S’ha demostrat que els centres inclosos oficialment en aquests protocols tenen millors resultats que els que segueixen els protocols però no hi estan inclosos de forma oficial”, assenyalen des de Salut. En el cas de Catalunya, els dos centres reconeguts són la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, amb una mitjana anual de més de 80 casos. A més, són els dos únics equipaments catalans acreditats pel Ministeri de Sanitat com a CSUR (Centros, Servicios y Unidades de Referencia del Sistema Nacional de Salud) i membres de la la Xarxa Europea d’Oncologia Pediàtrica (European Reference Network, Paed-Can).

“Els centres de referència establerts a Catalunya han estat acreditats en l’àmbit europeu, formant part de tots els protocols de recerca i assistencials rellevants així com de la organització d’assajos clínics europeus, la qual cosa garanteix accés directe a la millor innovació“, assenyalen des del departament. En aquest sentit, destaquen, el cas de Sabadell no és únic sinó que es reprodueix a d’altres països europeus com França: “A París, per exemple, l’oncologia pediàtrica s’ha concentrat, també, en dos centres”.

Una mesura “avalada” per Pedro Sánchez

A més, la mesura compta amb l’aval del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, que el setembre passat “i davant de la diferència de qualitat de resultats a l’Estat espanyol, va promoure un acord organitzatiu per millorar l’oferta assistencial per cada territori”. Les fonts del departament de Salud han remarcat que aquest acord es va prendre “sota el mandat de Pedro Sánchez”, en una clara referència a l’oposició al trasllat mostrada l’alcaldable del PSC a la ciutat, Marta Farrés. De fet, la polèmica va sorgir arran d’una publicació de la candidata socialista a les xarxes socials i aquest matí Farrés ha fet una roda de premsa davant del Taulí acompanyada d’altres alcaldes de la comarca per demanar a l’Ajuntament que es posicionés i reclamar a la Generalitat que reconsiderés la seva decisió.

En qualsevol cas, Salut ha recordat avui que hi ha diversos tractaments complexos que ja es fan a la Vall d’Hebron, com la cirurgia oncològica, la quimioteràpia complexa, la ràdioterapia i transplantament moll d’os. I ha remarcat que “les distàncies entre els centres que tracten càncer pediàtric són molt petites, mai superiors als 30 quilòmetres i amb bona xarxa d’accés per transport públic” A més, arran d’altres reordenacions, l’Hospital Parc Taulí “es convertirà en centre de referència del Vallès Occidental i del Bages en cirurgia oncològica de càncer d’ovari; incorporarà el servei d’implantació de marcapassos d’alta complexitat, duplicarà l’activitat de cateterismes cardíacs en un 3 o 4 anys i des d’aquest any forma part de la xarxa d’unitat d’expertesa per atendre malalties minoritàries de tipus cognitivo-conductuals de base genética, conjuntament amb Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu”, conclouen al departament de Salut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.