Publicitat
Publicitat

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 aposta per la reforestació natural del Bosc de Can Deu L'entitat lamenta les pressions per municipalitzar l'espai i assegura que s’està treballant amb garanties

Regeneració del Bosc de Can Deu 01

Plançons de pi creixent al costat de la soca d’un dels arbres tombats | (c) Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

AINA MOLES

La propietària i gestora del bosc de Can Deu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, ha presentat els resultats de les accions de reforestació d’aquest espai natural que va quedar assolat per les fortes ventades del desembre del 2014. Gairebé dos anys després del temporal que va arrasar el 80 per cent dels arbres de Can Deu, la Comissió Tècnica encarregada de supervisar el procés de recuperació conclou que la regeneració natural, acompanyada d’algunes accions puntuals de reforestació artificial, és el sistema més efectiu per recuperar el bosc.

Els membres de la Comissió estan sorpresos pels bons resultats de la regeneració natural. Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i portaveu de la Comissió Tècnica, destaca “la gran quantitat de nous plançons de roure i pi blanc de llavor que estan creixent”. Per aquest motiu, Vayreda apunta que “l’objectiu final és assolir un bosc mixt amb un augment de la biodiversitat deixant actuar la natura amb llibertat”. La reforestació només es contempla en aquelles zones on el sòl estigui molt compactat, com és el cas de les zones d’accés.

Les tasques de recuperació del bosc, promogudes per la Fundació amb el suport del grup BBVA, han permès que els plançons plantats a principis d’any hagin superat el període de sequera estival. A més, la major part dels pins i alzines han sobreviscut. Al febrer del 2017 es convocaran unes noves jornades de participació ciutadana per substituir les fallades i mantenir la zona forestal.

Joan Carles Sunyer, director de la Fundació, valora molt positivament com s’està desenvolupant la vegetació de l’espai natural de Can Deu i explica que “el projecte continua amb la voluntat de mantenir la massa forestal i el seu ús social i pedagògic”. “Treballem perquè sigui un exemple de recuperació d’un bosc davant d’un episodi de ventades”, afegeix. Sunyer recorda també que es tracta d’un projecte participatiu i que s’està treballant per oferir nous circuits pedagògics per al públic escolar.

Fer política amb el bosc

Regeneració del Bosc de Can Deu a Sabadell 02

Una petita alzina | (c) Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

En resposta a la proposta de municipalització del bosc de Can Deu que formulen algunes associacions de veïns, Sunyer demana que “deixi de fer-se política amb el bosc”. “Municipalitzar-lo no és cap garantia i no hi ha arguments per rebatre que la feina feta és bona”, assegura.  Des de la Fundació es demana paciència, ja que es tracta d’un procés natural lent i fràgil. A més, es prega que es respecti l’espai i que no s’hi llencin deixalles per tal de facilitar la tasca de manteniment de la finca.

Aprofitant aquest balanç de dos anys després de les ventades, s’ha presentat la campanya Fem Ciència. L’experiment es qüestiona si la repoblació artificial és necessària o si la natura és capaç de recuperar-se per si sola. La hipòtesi que defensa Fem Ciència és que la regeneració natural superarà en quantitat i obtindrà taxes de mortalitat més baixes que la regeneració artificial. Per fer-ho, es compararà el creixement en gruix i alçada de diverses espècies i es contrastaran les mesures entre un sistema i l’altre.

En relació a la falta de finançament per part dels ens públics, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha arribat a un acord amb la Diputació de Barcelona en virtut del qual aquest organisme supramunicipal es compromet a aportar 50.000 euros per a la recuperació del Bosc de Can Deu a través de l’Ajuntament de Sabadell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.