Publicitat
Publicitat

El Bosc de Can Deu impulsarà la seva recuperació amb l’ajuda d’unes jornades de plantació obertes a tothom

Bosc de Can Deu després de les ventades

L’estat actual del Bosc de Can Deu | (c) Petit Sabadell

Una mica més d’un any després que la ventada del 9 de desembre de 2014 assolés més del 80 per cent dels arbres, bona part del Bosc de Can Deu s’està regenerant de forma natural a bon ritme. Hi ha àrees, no obstant, en les que la pressió humana –la gran afluència de persones– ha compactat el sòl fins a tal punt que és impossible que hi creixin nous exemplars espontàniament. Es tracta dels quatre accessos al bosc i és on, a partir del proper diumenge, es portaran a terme quatre jornades de plantació amb les quals la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 vol implicar tots els sabadellencs en la recuperació d’aquesta massa forestal del rodal de la ciutat.

Els participants a la primera de les convocatòries, la d’aquest cap de setmana, reforestaran la zona del sector de Vallehermoso, tocant al barri de Can Deu. En les properes setmanes es faran jornades similars a la zona de Sant Vicenç de Verders (31 de gener), l’aparcament de la carretera de Sabadell a Matadepera (14 de febrer) i la zona de Sant Julià d’Altura (21 de febrer). En totes aquestes convocatòries hi participaran tant membres d’entitats locals com ciutadans a títol particular que, en aquest cas, cal que s’inscriguin amb un mail als organitzadors indicant  nom i cognoms, el dia que volen participar, l’edat, DNI i un telèfon de contacte.  Amb tota aquesta campanya es replantaran un total de 6 hectàrees de bosc i hi participaran unes 600 persones, segons calculen els organitzadors. Es preveu fer una plantació d’uns 1.000 exemplars per hectàrea de pi blanc, alzina i pi pinyer.

“Des del mateix moment de la ventada, vam detectar un gran interès de la gent pel futur del Bosc de Can Deu i hem corroborat que es tracta d’un bosc molt estimat pels sabadellencs i que fa les funcions de parc urbà. Per aquesta raó, volem que tothom pugui posar la seva llavor per a la regeneració”, diu Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 a l’hora de justificar aquestes jornades. La iniciativa s’aprofitarà per fer divulgació de l’estat actual de la forest, de forma que les convocatòries preveuen un programa d’activitats que va més enllà del simple fet de plantar un plançó.  A més d’un esmorzar comunitari, els participants faran una visita guiada a l’exposició El futur del Bosc de Can Deu i un itinerari comentat per la zona per conèixer l’estat actual del bosc i les actuacions que s’hi estan portant a terme per recuperar-lo. Un cop fet aquest recorregut, es farà la plantació pròpiament dita i, després, els que ho vulguin podran visitar la Masia de Can Deu, els animals de la granja i el Museu de la Vida al Camp, els diferents recursos dels que disposa l’Espai Natura.

Divulgació

Els organitzadors aportaran guants, aixades, pics i pales per tal de fer uns clots per col·locar-hi les plantes. S’han previst nou arbrets per a cada participant i es plantaran a una distància aproximada de tres metres entre si. La intenció dels organitzadors és que les persones que contribueixin a la reforestació del Bosc de Can Deu en facin un seguiment, és a dir, que la seva implicació no es limiti, només, a plantar un arbre. Per això, cada plançó anirà acompanyat d’una etiqueta amb la qual els voluntaris podran identificar-lo per tal que, durant els propers mesos puguin anar a regar-lo, comprovar que arrela i certificar-ne el creixement.

A més d’implicar els sabadellencs en la regeneració del Bosc de Can Deu, les jornades de plantació serviran, també, per conscienciar la població que la recuperació d’aquesta zona va per llarg. “Tardarem un mínim de tres dècades per tenir un bosc normal”, apunta Sunyer. En aquest sentit, la Fundació propietària vol que aquest llarg procés serveixi, en certa forma, com a laboratori del que se’n pugui treure un profit científic i educatiu. Per això, en línia amb els objectius de l’Espai Natura Sabadell, el naixement del nou bosc serà objecte d’activitats de participació (tallers escolars, jornades familiars…) que permetin divulgar diferents aspectes de cultura forestal. A més, també se’n farà un seguiment a efectes científics. La culminació de tot plegat serà d’aquí a molts anys, quan el Bosc de Can Deu estigui recuperat. Tots els implicats ja adverteixen que no serà igual que el que hi havia perquè la regeneració natural farà que les alzines i els roures tinguin molta més presència on abans, principalment, hi havia pins.

Leave a Reply

Your email address will not be published.