Publicitat
Publicitat

Els Bastoners de Sabadell creen la germana del Rodet per obrir als més petits el ball previ a l’inici de la Festa Major La Bobina s'incorpora al bestiari local i permetrà participar al Ball del Rodet als nois i noies de menys alçada

Ball del Rodet de Sabadell

L’edició del Ball del Rodet de l’any passat | (c) Petit Sabadell

Sabadell estrena aquesta Festa Major un nou capgròs de la mà dels Bastoners de Sabadell. Es tracta de la Bobina, la germana petita del Rodet, que protagonitza el ball amb el qual s’omple la plaça de Sant Roc abans del pregó i que està pensada per permetre la participació de nens i nenes de fins a un metre i vint centímetres d’alçada. El Ball del Rodet té una primera part competitiva oberta a tots els nois i noies que superen aquesta alçada i que, amb el capgròs protagonista al cap, han de fer el major nombre de voltes possible durant trenta segons. Amb la incorporació de la Bobina els més petits també podran prendre part en el que ja s’ha convertit en una autèntica tradició de la festa grossa local.

La confecció d’aquest nou personatge de la cultura popular local ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge que els Bastoners, creadors i organitzadors del Ball del Rodet, van fer fa uns mesos i a la que es van sumar prop d’un centenar de persones. “Aquest projecte no hauria estat possible sense el suport popular, cosa que volem agrair a totes les persones que van fer l’esforç de donar-nos un cop de mà”, explica Anna Fosch, gestora de la campanya i secretària de l’entitat.

La Bobina dels Bastoners de Sabadell

Aquesta és la Bobina | (c) Cedida

Per crear aquest nou element es van tenir en compte diversos aspectes. En primer lloc, havia de tenir forma d’algun element de la indústria tèxtil, igual que el Rodet que, tot i amb això, es va inspirar al seu dia en la forma que tenia la plaça de Sant Roc abans de la seva peatonalització. Per aquest motiu es va optar per recrear una bobina de fil. “Un altre desig de la colla era que fos un personatge femení”, puntualitza Laia Ramiro, cap de comunicació de l’entitat. Els colors també havien de recordar els de la ciutat: el verd, el groc i el blanc. El verd turquesa que s’ha utilitzat per pintar la nova figura té tonalitats d’aquests tres colors.

L’autor de la Bobina és Xavi Badia, membre del taller de construcció plàstica La Gàrgola, de Cervera. Badia va ser veí de Sabadell una temporada, durant la qual va estar vinculat a diverses entitats, i és expert en construcció de bestiari, capgrossos i atrezzo teatral. La figura va ser modelada en fang, per després construir un motlle d’escaiola i positivar la Bobina en polièster i fibra de vidre, per tal d’alleugerir el pes i guanyar resistència als cops. El constructor també ha estat l’encarregat de reparar el Rodet, malmès després de setze anys girant, per tenir-lo com nou per a la dissetena edició del concurs de voltes.

La Colla de Bastoners de Sabadell donarà a conèixer el Rodet renovat i la seva germana, com és habitual, el divendres de Festa Major (18h) a la plaça de Sant Roc. “Volem deixar clar que, per a nosaltres, el Rodet i la Bobina no són només de la colla. Són patrimoni de la ciutat i volem compartir-los amb tothom”, assenyala Rubèn Ramiro, president de l’entitat. “La cultura popular és un dels pilars de la Festa Major sabadellenca. La Bobina incorpora un nou element al relat de la nostra festa i permet que els més petits també hi participin”, afegeix la regidora de Cultura, Montse Chacón.

Leave a Reply

Your email address will not be published.