Publicitat
Publicitat

L’Ajuntament impulsa una experiència pilot de bioclimatització a l’Escola Bressol Vapor Buxeda Nou Es tracta d'una prova per analitzar l'extensió d'aquest sistema a d'altres equipaments educatius de la ciutat

El Regidor Joan Berlanga a l’Escola Municipal Vapor Buxeda | (c) Ajuntament de Sabadell /Juanma Peláez

L’Ajuntament de Sabadell ha impulsat una experiència pilot consistent en la instal·lació d’un nou sistema de bioclimatització a tres aules d’una escola bressol municipal amb l’objectiu d’avançar en el control de la calor i les temperatures als diferents espais d’aquests equipaments. L’acció, que s’ha posat en marxa a l’Escola Bressol Vapor Buxeda Nou, al Centre tocant a l’Eixample, s’emmarca en un conjunt de mesures que segons la plaça de Sant Roc s’han pres els darrers cursos als diferents centres. Totes aquestes actuacions ha suposat aquest curs 2016-2017 una inversió superior als 60.000 euros. Malgrat tot, però, els responsables municipals no han pogut evitar la protesta d’alguna escola per la calor que han de suportar els seus alumnes.

El sistema de bioclimatització instal·lat al Vapor Buxeda Nou és una prova pilot que refreda l’aire per un procés d’evaporació completament natural. Aquest procés fa passar l’aire exterior per uns filtres saturats d’aigua generat un aire fred filtrat i lliure de germens. Es tracta d’un sistema més eficient i sostenible que un aire condicionat normal perquè consumeix un 80 per cent menys d’energia que d’altres models més convencionals.

La prova pilot es va posar en marxa fa dues setmanes a l’escola bressol municipal i ja s’han començat a recollir les diferents dades que faran possible, d’aquí a un temps, una primera valoració. Un cop analitzats els resultats, es valorarà l’extensió d’aquest sistema a altres centres municipals. Tal com ha explicat el regidor d’Educació, Joan Berlanga,“la qüestió de la regulació de la temperatura durant l’estiu és un problema que s’arrossega des de fa anys i des del Govern s’està abordant amb buscant una solució responsable ambientalment”.

Entre les accions que s’han portat a terme per afavorir la bona climatització dels equipaments  aquest curs hi ha la instal·lació, en diferents centres, de 65 ventiladors, quatre aparells d’aire condicionat a dormitoris, l’adquisició de cinc aparells d’aire condicionat portàtils i la instal·lació de trenta tanques de fusta a les portes per facilitar la ventilació a les escoles que encara no n’havien incorporat. Així mateix, s’han posat motors a vuit finestres altes perquè es puguin obrir i tancar més fàcilment i millorar així la circulació d’aire. També s’han instal·lat tendals als patis i façanes d’escoles bressol per generar més zones d’ombra. Al setembre es continuarà estudiant la implantació d’altres mesures per avançar en la millora de la climatització dels equipaments en qüestió.

Leave a Reply

Your email address will not be published.