Publicitat
Publicitat

Les Biblioteques Municipals de Sabadell conviden als casals d’estiu de la ciutat a divertir-se amb la lectura La Biblioteca del Sud treballa les emocions amb els nens petits del casal de la Ludoteca Margarida Bedòs

Biblioteques Municipals de Sabadell amb els casals d'estiu de la ciutat

Una sessió d’animació lectora d’un casal a una de les Biblioteques de Sabadell | (c) Cedida

Les Biblioteques Municipals de Sabadell (BIMS) obren les seves portes als casals d’estiu de barri per convidar als nens i nenes a passar una bona estona jugant, deixant-se endur pels contes i també perquè coneguin aquests equipaments distribuïts per diferents punts de la ciutat. Aquest és el segon any que les Biblioteques col·laboren amb els casals, repetint una experiència que l’any passat “va deixar a tothom content”, apunta Jordi Bosch, director de la Biblioteca del Sud. D’aquesta manera, aquests recursos culturals s’aproximen més als habitants de cada barri i, “mica en mica es va establint una dinàmica de transversalitat entre la Biblioteca i el seu entorn”, explica Bosch.

Naturalment, les Biblioteques de Sabadell han proposat als casals realitzar activitats per als nanos relacionades amb els llibres. “Ens interessa que els nens vinguin a la biblioteca amb ganes. Volem subministrar-los experiències, ja que és per aquesta via com més aprenen els nens”, argumenta Bosch. D’aquesta manera, durant tot el mes de juliol, els infants dels casals realitzen activitats d’animació lectora a la biblioteca del seu barri. Les dinàmiques consisteixen en “relacionar el joc amb el coneixement de llibres i de mons màgics de forma que moltes de les sessions estan plantejades a partir del joc, amb fitxes, contes o llibres”, descriu el portaveu de les BIMS.

La temàtica escollida per aquest any són els pirates. “Tenim molta bibliografia de pirates, com L’Illa del Tresor, que és un llibre fantàstic que dóna molt de joc”, assegura. Les biblioteques treballen a partir d’una temàtica comuna però tot i així, cadascuna també s’ha adaptat als temes o centres d’interès que treballen els casals. Per exemple, els menuts de la Ludoteca Margarita Bedós treballen les emocions a la Biblioteca del Sud, ja que és la temàtica que aquest any centra el casal d’estiu. O la Biblioteca de la Serra només fa una sessió de pirates i dedica la resta als jocs olímpics. “Els casals han de saber que les biblioteques estem aquí per adaptar-nos”, exposa Bosch.

L’experiència de la Biblioteca del Sud

Durant quatre dijous de juliol al matí, els menuts de 3 a 5 anys de la Ludoteca Margarita Bedós visiten la Biblioteca del Sud. “Són nens molt petits i moguts, pel que hem hagut de fer activitats molt diferents a la resta, perquè no deixin de captar l’atenció, ni tampoc s’avorreixin”, valora el director de l’equipament. Els ensenyen la biblioteca, la mascota, l’abecedari i alguns llibres que tenen prèviament preparats i, ja que el tema dels pirates no encaixava gaire amb els petits, “s’ha agafat les emocions, un tema del qual hi ha molts llibres i que dóna molt de joc, i així els petits treballaran el fàstic i la sorpresa, que és el que fan al casal”, argumenta.

Els esplais que col·laboren en aquesta iniciativa són l’Esplai Esquitx (a la Biblioteca de Ponent), el Casal de l’AMPA Sant Julià Nord (a la Biblioteca del Nord), Esplai Pandora (a la Biblioteca de la Serra), l’Esplai Centre de tarda (Biblioteca de Can Puiggener), el Casal de la Ludoteca Margarita Bedós (a la Biblioteca del Sud), i L’Esplai L’Estrep Ribatallada (a la Biblioteca dels Safareigs de la Creu Alta). A la Biblioteca Vapor Badia, al Centre de Sabadell, de moment no participa amb cap esplai.

Amb els nens més petits, les Biblioteques persegueixen l’objectiu de que adquireixin coneixement sobre l’equipament i també agafin el gust pels contes i la lectura. Amb els nois una mica més grans, les activitats es dirigeixen a que adquireixin el seu propi itinerari lector, conduint-los cap a lectures que els puguin agradar i puguin conèixer literatura de qualitat.

Pensar activitats per a infants des de 3 anys fins a més de 12 anys és un repte que suposa generar noves dinàmiques i anar replantejant les existents. “El tema d’edats és complicat, però ho hem resolt conjuntament amb els casals d’estiu, plantejant les activitats a partir de les temàtiques que ells ens proposaven”, explica Bosch. Les Biblioteques només obren un matí durant la temporada d’estiu i és el dia que hi van els casals. “Els horaris de la biblioteca són una limitació a l’hora de plantejar aquestes sessions. Ens plantegem fer moltes més coses, però bàsicament per tema d’horaris, no podem”, assegura Bosch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.