Berta Rubio: “‘Enllaçar-se i altres embolics’ vol reflectir el món de les famílies enllaçades amb humor i un to distès” L'editorial sabadellenca Elpoblet publica un recull de deu narracions protagonitzades per famílies no tradicionals

Berta Rubio presenta 'Enllaçar-se i altres embolics'

Berta Rubio, impulsora del projecte | (c) Petit Sabadell

L’editorial sabadellenca Elpoblet Edicions ha agafat una desena d’autors catalans i els ha reptat a escriure una narració en què apareguessin famílies enllaçades, és a dir, famílies amb membres procedents, a la seva vegada, d’altres nuclis familiars. L’objectiu era normalitzar aquesta diversitat i fer que aquest fenomen, radicalment habitual a la societat, també ho sigui en l’àmbit literari. El resultat és un llibre titulat Enllaçar-se i altres embolics que va sortir fa unes setmanes i aquest dimecres 15 de març de 2017 es presenta oficialment en un acte (19.30h) a la Llar del Llibre de Sabadell. “Ja l’hem presentat a Vilafranca del Penedès i a Barcelona, però fer-ho a Sabadell és la prova de foc perquè juguem a casa“, explica Berta Rubió, creadora i divulgadora del concepte ‘famílies enllaçades‘ a través del projecte Vadepapus i artífex d’Elpoblet Edicions.

Enllaçar-se i altres embolics és un recull de deu narracions que parlen de famílies que no són ben bé com les altres perquè hi ha dones que fan de mares de fills que no són seus sinó de la seva parella i viceversa, germans de pares diferents o avis amb néts que no són fills dels seus fills, per exemple. “La idea va sorgir durant la presentació de Santi, Jordi, la princesa i el Drac [el primer llibre d’Elpoblet] a l’entitat castellarenca Pingupanda. “Parlant del tema amb els responsables d’aquesta associació ens vam adonar que si busques literatura sobre famílies enllaçades només trobes llibres d’autoajuda que, en la majoria de casos, són bastant descoratjadors i van estar d’acord en què calia canviar aquesta situació”, relata Rubio. La primera idea, que era fer un recull d’anècdotes, va anar evolucionant fins a convertir-se en aquest recull del qual se n’ha fet una primera edició de 800 exemplars.

A la publicació hi han intervingut Montse Barderi, Jordi Cantavella, Jenn Díaz, Ramon Erra, Maria Escalas, Llort, Sebastià Roig, Elisenda Solsona i Laura Tejada. Convèncer tots aquests autors “no va ser gens difícil”. Els promotors de la iniciativa van donar-los un dossier amb anècdotes de famílies enllaçades i només una directriu: les històries havien d’acabar bé. D’això n’ha sortit una compilació de narracions en un to “distès i de bon rotllo” que, malgrat el seu fil conductor, “no és un llibre d’autoajuda” i el pot llegir tothom, independentment de si forma part o no d’una família enllaçada. Cada narració inclou una il·lustració de Xavi Roca.

Un llibre que es llegeix al revés

Enllaçarse i altres embolicsEnllaçar-se i altres embolics és, també, una publicació plena de valors afegits. El primer és el seu caràcter benèfic. Els diners que generi aniran a parar a l’ONG de Vilafranca Actua, Cooperativa d’Iniciativa Social, que treballa amb famílies en risc d’exclusió. “Volem demostrar que les coses poden sortir bé, però també som conscients que hi ha famílies de tots els tipus que no se’n surten i per això el llibre té, entre d’altres, aquesta finalitat”, assenyala la impulsora del projecte.

Però la cosa no s’acaba aquí. Un dels elements que més sorprendrà als lectors és que Enllaçar-se i altres embolics es llegeix al revés, és a dir, s’obre per la contraportada i la primera pàgina és la 145. “És una forma de fer un paral·lelisme amb les famílies enllaçades. Si les veus de lluny semblen igual que les tradicionals però a mesura que t’hi acostes veus que funcionen diferent i que no segueixen l’estructura que tots tenim al cap”, explica Rubio. “Amb el llibre passa igual i quan el comences a llegir potser et fas un embolic, però al final acabes agafant-li el truc i, com les famílies enllaçades, t’adones que tot necessita el seu entrenament“. En la mateixa línia, dels deu relats anunciats, només nou es troben al llibre. El darrer està penjat a la xarxa i cal buscar-lo activament, “de la mateixa manera que passa amb les famílies enllaçades, que sempre has d’acabar buscant fora del que consideres el nucli familiar”.

Tot plegat forma part de l’aposta d’Elpoblet per donar una nova dimensió al món de l’edició i, més en concret, al que es podria anomenat la literatura analògica. “La literatura física ha d’oferir alguna cosa que no pugui donar la digital i això, creiem, passa per afavorir una experiència de lectura diferent”, justifica Berta Rubio. Aquesta petita editorial sabadellenca ja té nous projectes en cartera. Entre ells, per exemple, un abecedari infantil il·lustrat sense tòpics de gènere, és a dir, explicant els més petits que hi ha nenes que són nens i a l’inrevés. També hi ha, prou avançat, un llibre sobre dones que han canviat la història a través dels petits detalls, com per exemple la primera que va decidir posar-se uns pantalons.

En tots els casos però, seran llibres que compliran els tres puntals sobre els quals vol assentar-se Elpoblet Edicions: reflectir la diversitat amb normalitat (“sense que siguin llibres que parlen expressament d’aquest tema”), aprofundir en el concepte de llibre-objecte i optar indiscutiblement per la il·lustració com a disciplina que “també és literatura perquè també crea un discurs que acompanya, complementa o, fins i tot, contradiu, el text”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.