Publicitat
Publicitat

Un total de 76.000 persones han participat a les activitats de Nadal organitzades per l’Ajuntament de Sabadell El Pessebre de Ciutat, amb 40.000 visitants, i la Fira Reial, amb 15.576, són les activitats més concorregudes

Una de les famílies que va visitar la Fira Reial de Ses Majestats a Fira Sabadell | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER | Un total de 76.000 persones han participat a les activitats de Nadal organitzades per l’Ajuntament de Sabadell, segons el balanç “molt positiu” que n’ha realitzat avui Carles de la Rosa, regidor de Cultura. La xifra demostra, en la seva opinió, “que celebrar les Festes era necessari” i que “es pot fer amb total seguretat” en circumstàncies com les actuals, marcades per les restriccions derivades de la pandèmia de covid-19.  “Malgrat els perímetres, els aforament limitats, els controls i la cita prèvia, hi ha hagut una alta participació i, a més, amb una total sensació de seguretat“, conclou el titular de Cultura.

El recompte de 76.000 persones no inclou les que van passar pel Campament Reial de l’Ambaixador (organitzat per Sabadell Comerç Centre a la Casa Duran) ni els visitants de la Fira de Santa Llúcia o de la Fansa, la fira d’artesania instal·lada al passeig de la Plaça Major. L’activitat amb més participació ha estat el Pessebre de Ciutat que l’Agrupació de Pessebristes va instal·lar a la plaça Sant Roc i pel qual han passat 40.000 persones. La Fira Reial de Fira Sabadell va tenir 15.756 visitants, una mica més que els espectadors d’Un pas de pardal, la instal·lació artística de la plaça Doctor Robert que van veure 15.570 persones. Pel que fa als parcs de Nadal, han tingut 3.145 assistents i els carters reials distribuïts per tres punts de la ciutat han rebut 3.000 visites.

Pel Campament Reial hi han passat unes 12.000 persones, segons els càlculs de Sabadell Comerç Centre. Per a aquesta activitat, es van distribuir 2.325 cites prèvies per a grups bombolla de com a màxim sis persones cadascun.

La cita prèvia

D’aquestes dades, la més sorprenent és la de la Fira Reial. Els més de 15.000 assistents contrasten amb les 24.000 cites prèvies distribuïdes via internet principalment. Els responsables municipals atribueixen aquest decalatge, d’una banda, al fet que algunes famílies van agafar més d’una cita per poder tenir diferents opcions a la seva agenda i a l’absentisme habitual d’aquest sistema, que està situat entre un 20 i un 30 per cent. “El nivell de compromís amb les cites prèvies és baix, però no podíem ampliar l’aforament per contrarrestar-lo perquè podria haver estat contraproduent”, argumenta De la Rosa.

En qualsevol cas, el sistema de cita prèvia sembla que podria ser habitual, no només mentre duri la pandèmia de covid-19. Els comerciants del Centre ja han anunciat que el mantindran per a futures edicions del Campament Reial i la regidoria de Cultura no descarta que es pugui aplicar en algunes activitats perquè, tot i ser més restrictiu que l’entrada lliure, evita cues i és més confortable per als usuaris. “És cert –apunta el regidor de Cultura– que cal perfeccionar-lo per evitar que es col·lapsi la web, establir un mètode de retorn de cites i d’altres aspectes, però és un bon mètode per gestionar l’assistència i les cues en determinades activitats“.

Vista l’experiència d’aquest any, la regidoria de Cultura ja té plans a l’agenda per al proper Nadal. Integrar els carters reials en el relat de la celebració i fer que arribin també a l’est de la ciutat és una de les línies d’actuació que hi ha sobre la taula, igual que consolidar un espai màgic com el que ha proporcionat la Fira Reial, sense oblidar, però, que la Cavalcada tradicional no es pot substituir perquè, a més d’una major afluència, permet portar la màgia dels Reis d’Orient d’una punta a l’altra de la ciutat. També es vol que el Pessebre de Ciutat creixi i es consolidi com una tradició, amb noves figures i escenografies, entre d’altres.

Els responsables municipal han fet també un agraïment públic a totes les entitats que s’han implicat en els actes nadalencs, en especial a les que han participat a la Fira Reial, els components de les quals s’han hagut de mobilitzar durant quatre dies, alguns dels quals laborables, fent torns, passant testos d’antígens o assajant en circumstàncies molt adverses. Carles de la Rosa ha mencionat explícitament les escoles de dansa, que aquests dies pateixen especialment les mesures restrictives dictades per la Generalitat i no poden tornar a l’activitat.

Malauradament la pandèmia continuarà marcant el calendari festiu sabadellenc durant aquests primers mesos del 2021. Tant la Passada de Sant Antoni d’aquest mateix gener com el Carnaval de mitjans de febrer no es podran celebrar. Les actuals mesures de contenció del covid-19 prohibeixen explícitament les activitats de cultura popular i tradicional i, d’altra banda, ara com ara és impensable fer convocatòries itinerants i amb alta participació com la rua de Carnaval.

Leave a Reply

Your email address will not be published.