Publicitat
Publicitat

L’Aplec de la Salut arriba amb una quarantena d’actes però sense el Cros ni el Sabadell Festa i Tradició

L'Aplec de la Salut de Sabadell 02

La plantada de gegants de l’Aplec | (c) Juanma Peláez

Sabadell celebrarà aquest cap de setmana una nova edició de l’Aplec de la Salut amb una quarantena d’actes tradicionals, religiosos i esportius. El programa, presentat oficialment aquest dimecres, no presenta massa variacions respecte al dels últims anys tot i que hi ha dues absències destacades. El festival Sabadell Festa i Tradició, que organitza la Federació Sabadell Cultura, s’ha desmarcat de l’Aplec i es celebrarà d’aquí a unes setmanes. D’altra banda, l’estat en el que la ventada del 9 de desembre ha deixat el rodal de Sabadell –i també el Parc de la Salut– impediran que es desenvolupi el Cros de la Salut ja que els espais per on transcorria aquesta activitat no ofereixen les garanties de seguretat necessàries a l’espera que es puguin retirar els arbres tombats i descalçats. “D’acord amb els organitzadors, ens semblava que el Sabadell Festa i Tradició s’ha consolidat suficientment i té ja prou entitat com per desenvolupar-se independentment”, justifica el regidor de Cultura, Quim Carné, en relació a la primera d’aquestes absències. “La Salut és una de les zones que es considera d’alta afectació per la ventada i és recomanable suprimir el Cros amb la voluntat que l’any que ve es pugui recuperar, un cop s’hagi netejat el bosc”, argumenta Josep Ayuso, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sabadell.

En l’apartat de les novetats, destaca la celebració del 15è aniversari del capgròs del Rodet, el personatge creat pels Bastoners de Sabadell i vinculat al Ball del Rodet, una activitat que ja s’ha fet tradicional a l’inici de la Festa Major. Per commemorar aquesta efemèride, els Bastoners aprofitaran l’Aplec per fer una festa que inclourà activitats i tallers infantils i, naturalment, una edició extraordinària del Ball del Rodet. Una altra novetat d’aquest any seran les jornades de portes obertes que es realitzaran als museus d’Art i d’Història i que s’afegiran a les del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i a les visites guiades a la Torre de l’Aigua o a l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria.

L'Aplec de la Salut de Sabadell 01

L’Aplec de la Salut de l’any passat | (c) Juanma Peláez

Una de les activitats més concorregudes serà, amb tota probabilitat, la Pujada Popular a la Salut, que aquest any arriba a la seva 31a. edició i que té un caràcter eminentment familiar perquè el seu recorregut, de set quilòmetres, és suau i a l’abast pràcticament de tothom. Com ja és habitual, els participants es concentraran abans de les deu del matí a la plaça de la Sardana (Fira Sabadell) per esmorzar coca i xocolata abans d’iniciar la marxa i arribar al Santuari pels volts del migdia. L’activitat, organitzada per la Unió Excursionista de Sabadell (UES) preveu un premi de 180 euros en material esportiu per a l’entitat amb més participants. Tots els que facin la Pujada, a més, podran tornar a Sabadell gratuïtament amb els busos de la TUS.

Ofrena floral amb valor afegit

Un dels moments més emocionants arribarà, a ben segur, en l’ofrena floral en memòria dels sabadellencs morts als camps d’extermini de Mauthhausen i de totes les víctimes del nazisme. Aquest any, en què a més es commemora el 70è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps de concentració, l’acte comptarà amb la participació Camino Llonch, una alumna de l’Escola Pia de Sabadell que ha visitat el camp de Bergen Belsen juntament amb Isaac Borojovich, un supervivent dels camps de concentració, amb l’objectiu de passar el testimoniatge d’aquell horror als joves per garantir que no s’oblidi.

El programa de l’Aplec de la Salut s’inicia ja aquest dijous amb la primera de les dues sessions de la Trobada de Corals Infantils a La Faràndula, quan els cantaires de les formacions de petits interpretaran la cantata L’ànec Frederic, de Dani Coma. Divendres, en la segona sessió, les corals de grans interpretaran un clàssic de la Trobada, la cantata Un rei per Bretanya, amb lletra de l’escriptora sabadellenca Anna Fité i música del també sabadellenc Francesc Membrives. Serà l’inici d’una festa que culminarà, també, amb cant coral, amb un concert de cançons populars catalanes i d’arreu del món que els Cantaires de Can Feu faran al Santuari de la Salut després de la Missa de Cloenda de l’Aplec.

Els responsables municipals han fet avui una crida a totes les persones que vulguin anar a l’Aplec de la Salut per tal que accedeixin al recinte en transport públic. Per aquest motiu, es reforçarà la línia F4 dels busos urbans des de les 8:30h fins a les 21:30 h, amb una freqüència de pas de quinze minuts, des de la parada de l’intercanviador a la ronda Zamenhof fins al Poblenou, en els dos sentits. La parada més propera per accedir al Santuari de la Salut és la del Cementiri.  Pels que decideixin accedir amb vehicle privat, l’únic aparcament disponible serà el del Cementiri. L’aparcament del Santuari només l’utilitzaran els vehicles de l’organització i de seguretat i emergències, a més d’algunes places reservades per a persones amb mobilitat reduïda. Tampoc es podrà estacionar als marges de la carretera de Caldes (C-1413a).

Leave a Reply

Your email address will not be published.