Publicitat
Publicitat

Anna Fité encenta amb ‘Sant Toni i el gat’ una nova col·lecció que versionarà llegendes i personatges tradicionals "Sempre m'ha agradat jugar amb els contes clàssics per inventar noves històries", explica l'autora sabadellenca

Sant Toni i el gat 01

L’Anna Fité amb el seu llibre recent sortit d’impremta | (c) Petit Sabadell

L’escriptora sabadellenca Anna Fité ha dedicat aquests últims anys als contes de fades i, més especialment, a investigar i divulgar com històries ancestrals s’han perpetuat de generació en generació fins el que avui coneixem com La Caputxeta vermella, El gat amb botes o La bella dorment, per exemple. Aquesta passió l’ha portat a crear i dirigir el Vet Aquí Sabadell, el Festival de Contes de la Ciutat, a fer una obra de teatre com Zoomwatts o a publicar llibres com Voilà, els besnéts del gat amb botes del qual se n’acaba de publicar, per cert, la versió en castellà. El darrer exemple és Sant Toni i el gat, el primer exemplar d’una col·lecció titulada I si…? que l’Editorial La Galera dedicarà a versions de llegendes, contes i personatges populars infantils. Fa molt poc que el llibre es pot trobar a les llibreries, però ja va per la segona edició.

No és una certa paradoxa que una escriptora que ha fet dels contes populars i de la seva transmissió el nucli de la seva creació ara es dediqui a desvestir-los, tergiversar-los i canviar-ne personatges i situacions? L’Anna Fité té clar que no, ben al contrari. “La filosofia de la col·lecció, i de Sant Toni i el Gat, lliga perfectament amb el que jo explico dels contes clàssics perquè, a l’anar passant de narrador en narrador, cadascú li afegia o li treia coses, hi posava més salsa i la cosa anava canviant. Cap història oral és la mateixa explicada per dues persones diferents“, assenyala. “A més, a mi sempre m’ha agradat jugar amb els personatges clàssics per inventar noves històries. Encaixa molt amb la meva filosofia”, reivindica.

Sant Toni i el Gat 02La idea de la col·lecció I si…? és precisament respondre aquesta pregunta aplicada a històries d’aquelles que semblen petrificades pel temps. En el cas de Sant Toni i el Gat, per exemple, el conte parteix de plantejar-se preguntes com “I si la llegenda de Sant Jordi no va passar a Montblanc sinó al Montnegre?”, “I si el dolent no era un drac?”… “Potser la història de Sant Jordi i el drac originàriament s’acostava més al que expliquem a Sant Toni i el gat perquè en aquest cas, com en tots els altres, no hi ha una història original”, explica Fité.

La col·lecció, una idea de l’editor David Monserrat, continuarà d’aquí a molt poc temps amb tres nous títols que ja estan molt avançats protagonitzats per personatges com al ratolí Pérez, mites nadalencs o tradicions catalanes. “La idea és fer-ne quatre en un any per veure com encaixa la idea i, si funciona, anar-ho ampliant amb versions de contes clàssics”, avança l’escriptora sabadellenca. De moment, el fet que, només començar, Sant Toni i el gat hagi assolit la segona edició indica que el llibre “ha caigut en gràcia” i que, si més no, ha comptat amb la confiança dels llibreters de cara a la Diada de Sant Jordi.

Sant Toni i el gat és un llibre adreçat a primers lectors. Això vol dir que hi ha molt poca lletra. Però lluny de facilitar les coses, aquesta circumstància és una dificultat perquè obliga a sintetitzar molt les idees –“has d’explicar moltes coses en molt poc temps”– i, en aquest cas, a més, cal expressar-les amb una mínima rima. “Rimar no és un gran problema per mi perquè m’agrada molt fer cançons. És una fórmula molt maca de visualitzar idees amb la que tinc prou experiència gràcies a la meva feina com a guionista de Barrio Sésamo, ja fa anys, o amb cançons per a musicals”, explica Fité, per afegir: “Tinc la sensació de tenir un automàtic aquí [s’assenyala el cap] que fa que em surtin els versos molt ràpidament. De fet, em vénen a trobar. M’encanta quan trobo una rima rodona. És una gran satisfacció“.

Juntament amb la bona acollida que ha tingut Sant Toni i el gat, una de les sorpreses d’aquest projecte, que l’Anna Fité defineix com “un regal”, ha estat conèixer la Cuchu, el pseudònim de la il·lustradora Sònia González, de Rubí, autora dels dibuixos amb els quals també s’explica la història. “Hem connectat molt i hem descobert que tenim una actitud molt semblant davant la vida: seguir els impulsos del cor i un punt una mica transgressor per no conformar-nos amb el que hi ha si creiem que pot ser millor”, conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.