Publicitat
Publicitat

Una quarantena d’alumnes de l’Escola Illa participen en la campanya de conscienciació cívica ‘Sabadell és nostra’ Els infants han creat dibuixos i cartells amb missatge que es difondran a través de les xarxes socials i en cartells

Presentació campanya civisme

Els regidors d’Espai Públic i Educació i un professor de l’Escola Illa durant la presentació de la campanya | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ

L’Ajuntament de Sabadell ha engegat una campanya de conscienciació cívica titulada Sabadell és nostra amb l’objectiu d’acabar amb els problemes d’incivisme que pateix la ciutat i d’avançar cap a una ciutadania que desenvolupi correctament les seves responsabilitats en aquest àmbit. La iniciativa ha comptat amb la participació dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art Illa, que han col·laborat en el disseny dels cartells de la campanya. “Ens semblava molt important implicar els més petits en aquest projecte ja que són un punt important de conscienciació”, justifica el regidor d’Educació, Joan Berlanga.

L’incivisme és un dels principals problemes de la ciutat i un dels que més despeses provoca segons dades aportades pel regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero. El cost d’una paperera és de 120 euros, i cada any canviar les papereres trencades té un cost per l’Ajuntament d’uns 7.500 euros. Una de les accions de vandalisme més comunes és la crema de contenidors, amb un preu que oscil·la de 1.200 a 1.300 euros cadascun, i un cost total de 271.000 euros l’any. Les flors i les zones ajardinades costen aproximadament 9.000 euros l’any a causa de no respectar les indicacions que prohibeixen trepitjar-les, i els jocs infantils tenen un cost de 15.000 euros l’any en reparacions per mal ús. El cost d’un banc oscil·la entre els 400 i els 700 euros, i reparar-los suposa una despesa de 4.200 euros l’any. Un altre punt calent del vandalisme és l’ascensor de Can Puiggener, que a causa de les accions incíviques provoca una despesa de 12.000 euros l’any que es podria reduir a la meitat si s’utilitzés correctament.

“El problema real és que aquest vandalisme costa diners, però, sobretot, fa la vida més difícil als nostres veïns i veïnes. Un espai públic degradat convida a més vandalisme i per això hem de mantenir-lo en bon estat i reparar-lo tantes vegades com calgui”, explica Guerrero. D’altra banda, Berlanga situa el reciclatge com un altre punt conflictiu en la matèria donat que no respectar les divisions per fracció de residus i barrejar la brossa costa a l’Ajuntament uns set milions d’euros cada any, que es podrien estalviar si el reciclatge fos del cent per cent.

Alumnes de 8 a 11 anys

Així les coses, l’Escola Illa ha treballat la campanya amb dos grups de vint alumnes d’edats compreses entre els 8 i els 11 anys, participants en els tallers infantils de tarda al centre municipal d’arts plàstiques. “La nostra manera de treballar és per projectes: plantegem una sèrie de qüestions i a partir d’aquí giren les propostes de treball. D’aquestes preguntes van sorgir temes que preocupaven als alumnes i que s’han acabat formalitzant en una acció visible”, ha explicat Oriol Vilapuig, un dels professors de l’escola que ha portat a terme el projecte. Els infants han explicat algunes propostes per millorar la ciutat mitjançant vídeos, entrevistes, dibuixos o treballs manuals. La campanya, que es difon mitjançant les xarxes socials i també en suports de publicitat exteriors, consisteix en dibuixos i cartells fets pels alumnes amb missatges com “no aparqueu a les voreres” o “prohibit llençar brossa a terra”, entre d’altres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.