L’Ajuntament farà canvis en l’espai públic i en la mobilitat per afavorir el distanciament social en el passeig dels menors Diversos grups polítics critiquen la manca de previsió municipal a l'hora de tallar l'eix central diumenge passat

Distanciament social

La Rambla, diumenge passat al migdia | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | Després que la primera jornada de desconfinament parcial dels menors de 14 anys acabés, ahir, amb retrets entre la ciutadania per la manca de responsabilitat i amb discrepàncies polítiques sobre l’adequació de l’espai públic per garantir el màxim possible el distanciament social, l’Ajuntament de Sabadell ha anunciat avui que estudiarà canvis als carrers i a la mobilitat per afavorir aquesta mesura, considerada imprescindible per impedir un rebrot de de contagis per covid-19. Ha estat un dels temes que s’ha tractat en la reunió del comité d’emergències local tot i que les mesures no es decidiran fins d’aquí a uns dies, un cop es tingui “una radiografia de les diferents situacions en les quals cal incidir especialment”. Els primers canvis en aquest sentit es podrien aplicar el proper cap de setmana quan, si no hi ha cap novetats, es començarà a permetre la realització d’esport individual i les sortides familiars.

Diferents formacions polítiques municipals van criticar ahir que l’espai públic de la ciutat no s’hagués preparat per la presumible sortida massiva de gent, cosa que va agreujar els presumptes incompliments de la normativa que regula el desconfinament dels menors de 14 anys durant una hora al dia. La Crida per Sabadell, per exemple, va fer especial incidència en que La Rambla no estés tallada al trànsit, malgrat ser un diumenge, cosa que va obligar els vianants a circular per les voreres i va dificultar el distanciament social, que ha de ser, com a mínim, d’un metre (dos metres com a situació ideal).

En una primera valoració, “i a l’espera d’una anàlisi més pormenoritzada”, l’Ajuntament creu que “una gran part de la ciutadania va respectar les mesures de prevenció i distanciament social així com les normes de l’autorització” de la sortida d’infants al carrer. Això no va impedir, no obstant, “detectar alguns desajustos i incompliments per part d’alguns veïns i veïnes“. Aquesta circumstància justifica que s’apliquin mesures de mobilitat per afavorir el passeig dels infants i també que es reforci la informació i les actuacions de vigilància i control.

ERC proposa canvis profunds en l’espai públic

Per la seva banda, el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament ha proposat al govern local que es reservin per a vianants i ciclistes dos grans eixos de la ciutat alguns dies i hores determinats. Segons els republicans, aquestes vies haurien de ser l’eix central (des de la carretera de Matadepera fins a l’avinguda de Barberà) i un eix transversal d’oest a est integrat essencialment per la ronda Zamenhof i el carrer Vilarrúbias. La formació també proposa “blindar” els camins escolars tallant al trànsit carrers principals de tots els barris per convertir-los en espais de trobada pels veïns. 

Segons el regidor republicà Santi Valls “del desconfinament progressiu obliga l’Ajuntament a facilitar el distanciament social en una ciutat densa amb voreres estretes, i l’obliga a crear camins segurs a un quilòmetre com a màxim de cada domicili; per tant, a tots els barris”. Segons la formació, la mesura no s’hauria de circumscriure només a les actuals circumstàncies d’alarma sanitària sinó que caldria aprofitar aquest moment per implementar-la de forma definitiva. “Mai més en tindrem una ocasió tan bona, ja que la pressió sobre l’espai públic augmentarà a poc a poc, i, així, es podran corregir amb facilitat les possibles disfuncions”, creu Valls, que també és geògraf i tècnic d’urbanisme a la Diputació de Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.