La Fundació Sabadell 1859 facilitarà l’accés a les seves activitats a famílies en risc d’exclusió social

Acord Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 amb entitats humanitàries

La signatura de l’acord, la setmana passada | (c) Petit Sabadell

Unes 400 persones, bona part de les quals nens i nenes, es beneficiaran aquesta tardor de l’acord al qual han arribat la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, l’assemblea local de la Creu Roja i la delegació sabadellenca de Càritas per garantir l’accés de famílies en risc d’exclusió social a les activitats familiars, culturals i mediambientals que organitzen l’Espai Cultura i l’Espai Natura Sabadell. El conveni preveu que els usuaris locals de la Creu Roja i de l’Associació d’Acció Solidària Eulàlia Garriga Càritas Interparroquial de Sabadell puguin gaudir gratuïtament d’espectacles, exposicions i tallers, entre d’altres, de forma que “cap persona quedi exclosa de moments d’esbarjo que afavoreixen, també, un enfortiment de les relacions familiars i personals“, segons inclou el text signat la setmana passada per Joan B. Casas, president de la Fundació Sabadell 1859; Josep Masip, president de la Creu Roja local; Esteve Renom, president de Càritas i Aureli Balagué, director de la zona de Sabadell del BBVA. Aquesta entitat financera aportarà els diners per finançar part d’aquest programa.

Creu Roja i Càritas rebran deu entrades cadascuna per a cadascun dels espectacles programats als cicles familiars Dissabtes de Cinema i Dissabtes d’Espectacle, el primer dels quals ha començat aquest mateix cap de setmana a l’Espai Cultura. A més, també disposaran de 100 entrades per a visitar el Museu de la Vida al Camp, que hi ha a l’Espai Natura, és a dir, a la Masia de Can Deu. En aquest mateix espai, podran aprofitar invitacions per a participar al taller Coneguem els Animals de la Granja, que es fa cada diumenge al matí. Les entitats beneficiàries seran les encarregades de distribuir aquestes invitacions entre els seus usuaris, “en funció de la tipologia de cada activitat”, explica Masip. “Òbviament, el col·lectiu infantil serà un dels més beneficiats“, afegeix el màxim responsable sabadellenc de la Creu Roja. Per ell, un dels aspectes més importants de l’acord és la inclusió de la Masia de Can Deu “perquè això permetrà a les famílies, i als infants, sortir del seu ambient habitual, cosa que els serà molt positiva”.

Malgrat que les grans xifres macroeconòmiques sembla que milloren, la realitat amb la qual es topen cada dia la Creu Roja i Càritas és que la crisi no només persisteix sinó que, a més, s’està enquistant en alguns col·lectius sobre els quals plana l’amenaça de la pobresa crònica. De fet, es calcula que entre un 10 i un 15 per cent de la població està en risc d’extrema pobresa. “Es pot dir que ha parat la sagnia, però no s’han solucionat els problemes de moltes famílies que necessitaran molt temps per sortir-se’n i  a les quals cal ajudar no només des del punt de vista assistencial sinó també per capacitar els seus integrants –molt sovint procedents del sector de la construcció– per tal que puguin reinserir-se laboralment”, relata Masip. En aquest sentit, l’acord amb la Fundació Sabadell 1859 afavorirà que “puguin enganxar-se a hàbits molt importants, especialment per a la formació infantil”.

“Caldria fer més”

“A Càritas sempre ens queda la sensació que no fem prou perquè caldria fer més“, explica per la seva banda Esteve Renom. Aquesta entitat treballa especialment amb els sense sostre de la ciutat (que poden anar cada matí a la seva seu del carrer Duran i Sors a dutxar-se i esmorzar) i en col·lectius de mares i fills, que aprofitaran especialment les possibilitats del conveni ratificat fa uns dies.  “Un dels nostres programes, amb la participació d’una quinzena de mares i nadons, vol ensenyar-los una millor maternitat; i un altre, dirigit específicament a mares en atur, vol afavorir la seva inserció laboral”, argumenta Renom per qui tot plegat “ajuda, però no resol els problemes”.

El conveni impulsat per la Fundació Antiga Caixa Sabadell entronca directament amb els objectius fundacionals d’aquesta entitat, hereva de l’antiga Obra Social de Caixa Sabadell. Per això el seu president defineix la iniciativa com a “molt important pel què és i pel que representa”, ja que conjumina l’activitat cultural de la Fundació amb la seva vessant social. “Facilitarem l’accés a la cultura a sectors molt desafavorits que, entre moltes altres coses, tenen dificultats per gaudir d’activitats d’esbarjo”, creu Joan B. Casas. “El BBVA sempre estarà al costat d’entitats com la Creu Roja o Càritas com en aquest cas”, assegura Areli Balagué.

Leave a Reply

Your email address will not be published.