Publicitat
Publicitat

L’exposició ‘A punt i amunt’ mostra més de 200 objectes emblemàtics de l’alpinisme català a l’Espai Cultura Sabadell L'exhibició, que vol ser el gèrmen d'un futur museu de la muntanya a Catalunya, es podrà veure fins el febrer

Exposicio 'A punt i Amunt' a la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

‘A punt i amunt’ es pot visitar a la sala d’exposicions 2 de l’Espai Cultura de Sabadell

La roba utilitzada durant la primera ascensió catalana a l’Everest, els primers esquís de fusta, unes cordes fetes amb cànem o antics grampons fets a mà són alguns dels equipaments utilitzats per les expedicions catalanes d’alpinisme que s’han recuperat i s’exhibeixen a l’Espai Cultura Sabadell. A punt i amunt és la nova exposició, en aquest cas dedicada a l’alpinisme català, que es podrà visitar fins el mes de febrer de 2018 a les instal·lacions de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 al Centre de la ciutat.

A la mostra s’hi exhibeixen més de 200 objectes emblemàtics de les expedicions catalanes que han pujat els cims més alts del món, a l’Himàlaia. És un espai on es pot descobrir en família “molts objectes del món de l’alpinisme que avui en dia ja no es poden veure enlloc”, assenyala Carles Capellas, comissari de l’exposició. A més, també hi ha un espai dedicat a la primera expedició sabadellenca que va completar un cim de més de vuit mil metres, el Shisha Pangma central, l’any 1992, o la primera expedició femenina catalana a l’Everest.

El muntatge d’A punt i amunt té un disseny molt atractiu i visual centrat en els elements representatius preservats de les grans expedicions. “No és una crònica alpina”, apunta Capellas, sinó una col·lecció d’objectes recuperats, com una motxilla extreta d’un allau, les tendes de campanya utilitzades al campament base, una maleta de medicaments, els barrils, o les caixes de provisions que han carregat els portadors de les expedicions. Tot està ordenat de major a menor alçada dels cims que han fet les expedicions.

Exposició 'A punt i Amunt' a l'Espai Cultura Sabadell

La pressentació de l’exposició a l’Espai Cultura | (c) Petit Sabadell

Com és habitual, l’Espai Cultura realitzarà una sèrie d’activitats complementàries i gratuïtes al voltant de la mostra. Una d’elles és el taller familiar que es farà al novembre i que es titularà Com ens orientem a la muntanya? Estarà dirigit a infants de 6 a 12 anys i s’hi ensenyaran les diferents tècniques i recursos que es poden fer servir a la muntanya per orientar-se, a través dels punts cardinals, tant de dia com de nit i es farà una construcció senzilla per posar en pràctica una d’aquestes tècniques. D’altra banda, els diumenges 8 d’octubre i 14 de gener (12h) es faran visites guiades a l’exposició, apta per a tots els públics.

A punt i amunt s’ha realitzat, en gran part, gràcies a les donacions realitzades pels propis alpinistes. “Hi ha tota una generació de practicants d’aquest esport de postguerra, dels anys trenta, alguns dels quals encara estan vius, que van cedir-nos els seus materials. Són objectes primitius, de ferro, forjats a mà”, exposa Capellas. Com apunta el comissari, aquest és un primer pas per aconseguir un objectiu més important, que és el de tenir un museu dedicat a la muntanya a Catalunya.  “Aquesta exposició és l’embrió del que en un futur serà un museu que ha d’existir a Catalunya”, assegura Capellas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.