Publicitat
Publicitat

Uns 3.000 infants de Sabadell participaran en un estudi sobre la influència urbana i ambiental de l’obesitat infantil Els alumnes de 9 a 12 anys de 50 escoles locals determinaran si l'excés de pes té a veure amb la vida a la ciutat

obesitat infantil

ECHOCAT vol confirmar si als entorns amb molta contaminació i pocs espais verds hi ha més prevalença d’excés de pes | (c) ISGlobal

Uns 3.000 infants de quart, cinquè i sisè de Primària (de 9 a 12 anys) de més de 50 escoles de Sabadell participaran al projecte de recerca titulat Entorn Urbà i Obesitat Infantil a Catalunya (ECHOCAT), de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i el finançament de la Fundació La Marató de TV3. L’estudi, de fet, es va iniciar el 14 de novembre, amb uns primers 500 nens, durarà més de sis mesos i comptarà amb la participació voluntària d’escoles, famílies i dels propis infants per realitzar proves de mesura d’alçada, pes i pressió arterial, entre d’altres, i omplir qüestionaris sobre salut i benestar, ús de tecnologies i activitat física.

Actualment, l’obesitat s’ha convertit en el principal problema de salut infantil a Espanya. En el cas de Catalunya, els índexs d’obesitat entre els menors dupliquen els del nord d’Europa. L’any 2015, aproximadament el 32 per cent dels infants catalans entre 6 i 12 anys tenia excés de pes. El projecte de recerca ECHOCAT examinarà els possibles lligams entre aquesta circumstància i l’estil de vida a les ciutats.

“Volem confirmar si l’entorn urbà té una influència en l’excés de pes dels menors. Tenim indicis sobre això: un estudi fet als Estats Units apunta que els nivells de la contaminació de l’aire, la quantitat d’espais verds a la ciutat, la densitat de població, la forma com estan construïdes les ciutats, o l’entorn social dels nens, són factors associats a l’obesitat infantil“, explica Jeroen de Bont, investigador d’ISGlobal. D’altra banda, també s’ha publicat un estudi en el camp de la biologia que revela que “els animals exposats a nivells de contaminació més alts tenen més massa de greix. Això té una explicació metabòlica: la contaminació pot inflamar les parts del cos involucrades en la captació dels greixos”, afegeix de Bont.

ECHOCAT vol elaborar un mapa de Sabadell amb els ambients no saludables degut a la contaminació de l’aire. Sobre aquest mapa es comprovarà si en aquests espais hi ha un accés major al menjar poc saludable, hàbits de vida més sedentaris, menys espais verds i per caminar, i per tant, més nens obesos. “Prendrem mesures als nens, els pares ompliran un qüestionari sobre l’alimentació dels seus fills, l’activitat física, el benestar social dels petits, els hàbits de dormir i altres ítems, i veurem si això té a veure amb l’entorn urbà on viuen”, explica l’investigador.

La dieta i l’economia

L’alt nombre d’infants amb sobreprès a Catalunya també s’associa a dos factors més: la transició de la dieta mediterrània i l’economia familiar. La coneguda dieta mediterrània s’està modificant amb l’increment del seu contingut calòric i uns nivells d’activitat física molt menors respecte als del nord d’Europa. D’altra banda, “un dels factors més importants en l’alimentació infantil és el socioeconòmic: les famílies amb un nivell econòmic més baix tendeixen a tenir dietes de major contingut calòric. La raó és senzilla: molts pares no poden comprar els aliments que els recomana el pediatra per als seus fills”, apunta de Bohert.

L’obesitat té una clara relació amb la dieta i l’activitat física, però aquest estudi vol anar més enllà i confirmar si el fet de que hi hagi molta contaminació i pocs espais verds a la ciutat fa que hi hagi més prevalença de excés de pes. “Volem confirmar aquestes variables. Per això plantegem un estudi amb una mostra molt gran, de forma que sigui clar comprovar si hi ha una relació. És un tema molt interessant, ja que no només estudiem la obesitat, sinó la salut infantil. A més, gràcies als diners de La Marató de TV3 podem fer aquesta recerca i utilitzar els diners de forma coherent“, afegeix de Bohert.

La importància de l’estudi comportara un cert temps per tenir-ne conclusions. A partir de 2020 començaran a obtenir els primers resultats. Fins ara, han obtingut el consentiment de disset escoles de Sabadell i han començat a prendre les primeres mesures a 500 nens, una primera fase que durarà fins al mes de maig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.